• Om
  • Kontakt

Norsk skogfinsk museum

2017

Det etableres en tydelig vandring gjennom prosjektet, som starter allerede ved parkeringen. Stien fører oss til det nye skogfinske museet. Fra Storbergsveien ledes vi ned i terrenget og inn i resepsjonen, hvor vi ser ut mot elva i øst. Taket holdes oppe av søyler som kan minne om trestammer, og filtrerer stråler av lys, som lyset gjennom bladene på en trekrone.

Tanken bak prosjektet er at besøkende skal få en helhetlig opplevelse av den skogfinske historien og kulturarven, gjennom både en fysisk, mental og sanselig opplevelse av arkitekturen. Prosjektets hovedidé ligger i spenningsfeltet mellom skogfinnene og skogen. Hele den skogfinske kulturen bygger på forholdet mellom mennesket og skogen. Skogfinnene levde av trærne og skogen rundt seg. De bygget husene sine av trær.

Museet er orientert i en sør-nord-retning, inspirert av skogfinnenes valg av granskogområde til svedjebruk, som alltid var vendt mot sør. Mot øst åpner fasaden seg mot elva Rotna, og furuskogen på den andre siden. Inngangen ligger mot vest. Bygget er senket ned i terrenget for å styrke den visuelle kontakten med elva i øst. I vårt konkurranseforslag ønsker vi å skape et tydelig skogfinsk sentrum, som viser besøkende både på en abstrakt og konkret måte hva vi kan lære av skogfinnene i dag. I vårt forslag spør vi også hva skofinnene kan bidra med for å skape en bedre verden? Målet med prosjektet er å gi besøkende en mulighet til å få kjennskap og kunnskap om, den skogfinske kulturen, og ikke minst oppleve den på kroppen, slik at det norske samfunnet får mulighet til å se skogfinnene i et nytt og klarere lys.

Status

Konkurranseutkast

Info

Lokasjon: Svullrya, Grue Finnskog, Hedemark

Tiltakshaver: Norsk skogfinsk museum

Areal: 1670 kvm

Hamran/Johansen Arkitekter AS ©

  • Instagram